Het principe van De Vergeten Oplossing

Principe vergeten oplossingStuntprijzen, prima toch?
Stuntprijzen voor vliegtickets, plofkip of T-shirts…
Eigenlijk voelen we al op onze klompen aan dat
deze lage prijzen niet kloppen. Door toch te
kopen, houden we onbedoeld het systeem van
verkeerde prijzen in stand. Nu hoeven bedrijven
de verborgen kosten van hun afval, luchtvervuiling,
uitputting van grondstoffen, uitbuiting van armen en
afbraak van de natuur niet te betalen.
Waarom zouden ze er dan mee stoppen?

Of kijken we verder dan het nu…
Zolang bedrijven, door gratis te vervuilen goedkope spullen kunnen maken en wij als consument die blijven kopen, kan er geen schone, duurzame economie ontstaan. De gevolgen daarvan zien we in de vorm van groeiende afvalbergen, grondstoffen die opraken, milieuvervuiling en verwoesting van natuur.

In plaats van alleen in het nu te leven, zouden we ook verder kunnen kijken. Willen we de aarde niet onleefbaar achterlaten voor onze kinderen, dan moeten we beginnen de kosten van vervuiling en afbraak van de natuur in rekening te brengen bij de veroorzakers. Zo worden vervuilende producten duur ten opzichte van schone producten en ontstaan bij iedereen de juiste prikkels om schone, duurzame keuzes te maken.

Principe vergeten oplossingEen eenvoudige oplossing
Het principe is eenvoudig, net als deze puzzel: we gaan de gevolgen voor het milieu van alles wat we produceren en kopen voortaan meten, in geld vertalen en in rekening brengen bij de veroorzakers. Zo betaalt iedereen de juiste prijs: de ecoprijs.
Dankzij ecoprijzen krijgt ieder voortaan de juiste prikkels en komt een keten van verduurzaming op gang. Bedrijven spelen hierbij een cruciale rol: dankzij ecoprijzen gaan geld verdienen en duurzaam ondernemen hand in hand. Dit zorgt voor de snelle verduurzaming van onze economie. Het resultaat is een schone, leefbare aarde die ook toekomst biedt aan degenen die na ons komen

Wat moet er gebeuren en wat kun jij doen
De invoering van ecoprijzen krijgt steeds meer erkenning als de echte oplossing voor een schone en duurzame samenleving.
Er moet daarvoor een internationaal systeem voor milieukosten heffingen worden opgezet, zie visie. Dit kost tijd omdat regeringen hierover moeten besluiten, maar dit kan versneld worden.
De eerste stap daartoe is dat er een groot draagvlak wordt opgebouwd van mensen die achter deze ‘vergeten oplossing’ gaan staan. Samen vormen we een kritische massa die zo groot is dat dit regeringen en wereldleiders helpt om sneller te besluiten. Samen hebben we veel meer macht dan velen zich realiseren en kunnen wij zelf zorgen voor de doorbraak naar een schone, duurzame samenleving en een toekomst voor iedereen.

Principe vergeten oplossing
Hoe kan ik direct helpen?
Geef je stem hiernaast en wacht daar niet mee. Deel deze website met je vrienden via Facebook, Twitter en andere sociale media. En nodig ze uit om óók hun stem te geven en weer te delen. Jouw stem betekent een echte bijdrage!